Samojedi fci standard

POREKLO: SVERNA RUSIJA I SIBIR
BRIGA O STANDARDU: Severne zemlje/NKU
DATUM OBJAVE ORIGINALNO VAŽEĆEG STANDARDA STANDARD: 22.07.1997.
NAMENA: Vuča sanki i pas za društvo.
KLASIFIKACIJA PO F.C.I. 5. grupa (Špicevi i psi pratipa), 1.2 sekcija (NOrdijski včni psi). Bez radnog ispita.

KRATKA ISTORIJA::

history of samoyeds

Ime "samojed" dolazi od plemena Samoyed u Severnoj Rusiji i Sibiru. U južnim delovima tog područja taj narod je upotrebljavao bele, crne i pse sa smeđim flekama kao čuvare losova; u severnim krajevima psi su bili potpuno beli, imali su blag temperament i koristili su ih kao lovačke pse i pse za vuču saonica. Psi su živeli vrlo povezano s vlasnicima, živeci s njima u istom šatoru i grejući ih. Britanski zoolog Ernest Kilburn Scott proveo je tri meseca 1889. godine s pripadnicima plemena Samoyed. Vrativši se u Englesku doneo je smeđe muško štene po imenu "Sabarka". Kasnije je uvezao kuju krem boje "Whitey Petchora" iz zapadnog dela Urala i snežno belog mužjaka "Musti" iz Sibira. Tih nekoliko pasa kao i drugi psi koje su doneli istraživači su osnova za samojede kakve danas poznajemo na zapadu. Prvi standard samojeda napisan je u Engleskoj 1909. godine.

KARAKTER:
SAmojedi su predivni psi veselog, osmehom ukrašenog izgleda. Već na prvi pogled u licu im se ogleda vedra i vesela pseća duša. Nežni, mazni, privrženi, ali savršeno samostalni. Vrlo su skromni psi, u stanju da se prilagode svim uslovima života na planeti, uz samo jedan uslov-da budu voljeni. Pravi samojed, međutim, ne može nikad biti savršeno poslušan pas, jer iako jako lako i brzo uči, iako mu je posebno zadovoljstvo da radi zajedno sa vlasnikom, takođe će rado, samo ako mu se pruži prilika, i "samostalno odlučivati". Upravo kod samojeda nalazimo nešto što se inače ne nalazi, a to je specifična vrsta dominacije-dominantnost višeg tipa. Karakter samojeda je, mogli bismo reći, jedinstven u psećem svetu. Gotovo je neshvatljivo kako je moguće stvoriti psa u kom su na tako neverovatno dobar način spojeni gotovo sasvim suprotni oblici ponasanja: društvenost i otvorenost prema svemu što ga okružuje, uz izrazitu nežnost i potrebu za ljubavlju i maženjem s jedne strane, a sa željom za dominiranjem i neukrotljiv duh s druge strane. Svaki vlasnik samojeda može to videti na svom psu: pas koji se celim bićem veseli s "osmehom" na licu, a istovremeno se odupire svakom obliku prisilnog učenja, ako to njemu u određenom trenutku nije zanimljivo. Ovaj pas neće nikad zameriti svom vlasniku pokušaj da ga spusti da sedne ili legne, on će se samo usprotiviti i najverovatnije će i dalje ostati na nogama. Na prisilu reguje krajnjim otporom. Gotovo natprirodnom snagom ostaje uporan u svom ponašanju. Iskonska želja za dominacijom i kretanje ispred svih razlog je da vlasnici ovih pasa vremenom jako dobro razviju svoje mišiće. Bitka za dokazivanje ko je ko u čoporu sa samojedom mora se izboriti u šteneće uzrastu, inače, propusti li se to vreme, vlasnik je unapred osuđen na potčinjeni položaj. Batine i strog odgoj definitivno nisu iz raja izasli kad je reč o vaspitanju samojeda. Jedini način da zaslužite poverenje svog samojeda je da budete u svemu bolji i ispred njega i samo na taj način ćete zaslužiti da vas vaš pas poštuje kao vođu čopora. U njihovim genima spavaju stotine hiljada pretrčanih kilometara njihovih predaka! Jeste li spremni da se suočite sa tom težnjom svoga psa?

OPŠTI IZGLED:

Samojed je pas srednje veličine, elegantan, gotovo kvadratičan arktički špic. Izgledom elegantan, daje sliku snage, šarma, spretnosti, dostojanstva i samouverenosti. Izgled i poznati tzv."samojedov smešak" je posledica kombinacije položaja ušiju i pozicije lagano zakrivljenih završetaka usta. Razlika između mužjaka i ženke treba da bude jasno vidljiva.

VAŽNE PROPORCIJE:

Dužina tela je oko 5% veća od visine psa u grebenu. Dubina tela je nešto manja od polovine visine psa u grebenu. Njuška je približno jednake dužine kao lobanja.

IZGLED I TEMPERAMENT:

Druželjubiv, otvoren, pažljiv i živahan. Lovački instinkt je vrlo slabo izražen. Nikada plašljiv i agresivan. Vrlo društven i ne može se koristiti kao pas čuvar.

GLAVA:

head of samoyeds

Snažna i klinasta.

LOBANJA:

Gledano spreda i iz profila lagano izbočena. Najšira imeđu ušiju.

STOP:

Jasno vidljiv, no ne previše izražen. Slabo vidljivo ulegnuće između očiju.

NOS:

nose of samoyeds1 nose of samoyeds2 nose of samoyeds3

Dobro razvijen, najbolje crni. U nekim delovima godine pigmentacija može izbledeti i preći u tzv."snežni nos"; uvek mora biti tamni pigment na krajevima nosa.

NJUŠKA:

Jaka i duboka, približno dugačka kao i lobanja, njena dužina otprilike odgovara dužini lobanje i jednolično se sužava prema nosu, niti šiljata niti previše četvrtasta. Gornja linija njuške treba da bude ravna.

USNE:

Mesnate, priljubljene crne usne moraju biti lagano uzdignute u uglovima, što daje karakteristiku samojedov smešak.

VILICA/ZUBI/ZAGRIZ:

Zubalo pravilno i kompletno s makazastim zagrizom. Zubi i vilica su jaki. Pravilan raspored zuba.

OčI:

Tamno kestenjaste, duboko postavljene. Dovoljno razmaknute i lagano zakošene, bademaste. Izgled je "nasmešen", dobar, pažljiv i inteligentan.

eyes of samoyeds

UŠI:

ears of samoyeds

Visoko postavljene. Srazmerno male, debele, trouglaste. Uspravne, pokretne i lagano zaobljene na vrhovima. Treba da budu pokretne, visoko postavljene.

VRAT:

Snažan, umereno dugačak i ponosno nošen.

TELO:

Telo duboko, kompaktno, no uprkos tome ne teško. Malo duže nego visina u grebenu.

GREBEN:

Jasno izražen.

LEđA:

Leđa su srednje dužine, mišićava i ravna. KUje smeju da imaju nešto duža leđa nego mužjaci.

SLABINE:

Slabine su pune, snažne, mišićave i blago koso položene.

SAPI:

Sapi su pune, snažne, mišićave i blago koso položene.

GRUDNI KOŠ:

Gledano spreda, grudni koš je širok i dubok gotovo do kolena, ali ne bačvast. Rebra su dobro zaobljena.

DONJA LINIJA:

Blago uvučen stomak.

REP:

samoyed tail

U pažnji i u pokretu, rep je nošen na leđima ili uz bok. Pri mirovanju, rep sme biti spušten i onda doseže do skočnog zgloba. Visoko usađen.

UDOVI:

Opšti izgled:

555

Dobro postavljene i mišićave prednje noge s izrazito snažnim kostima. Gledano spreda, prednje noge su ravne i uz telo. Kolena i skočni zglob dobrih uglova, skočni zglob je duboko postavljen.

Ramena:

Duga, čvrsta i koso postavljena ramena.

Nadlakica:

Prednja nadlaktica snažna, no uprkos tome gipka. Pripijena uz telo. Približne dužine kao ramena.

Laktovi:

Blizu tela.

Zglobovi došaplja:

Jaki, ali gipki.

Došaplje:

Lagano ukošeno.

Šape:

Ovalne i elastične, lagano olučene i dugih neznatno povijenih prstiju.

ZADNJI DEO:

samoyed hindqoters

Opšti izgled:

Zadnje noge su ravne i paralelne, snažnih mišića.

Gornje bedro:

Srednje dužine šire i mišićavo.

Koleno:

Dobro uglovano.

Skočni zglob:

Kraći i duboko postavljen (uglovan)

Došaplje:

Kratko, snažno, vertikalno i paralelno.

Šape:

Isto kao i prednje. Pete i prste treba odstraniti kod štenaca 3-4 dana nakon štenjenja.

KRETANJE:

samoyed gait2 samoyed gait1 samoyed gait3

Samojed je kasač. Način hoda treba da bude slobodan i snažan, dugačkog koraka i dobrog potiska (dobro ispružene prednje noge i snažan potisak zadnjih nogu).

KRZNO:

hair1 hair2 hair3 hair4

Bogata, teška, elastična i gusta. Samojed je pas dvostruke dlake; sa kratkom, mekom i gusto zbijenom poddlakom i dugom, ravnom i tvrdom gornjom dlakom koja raste kroz poddlaku tako da stvara pokrov. Na vratu i ramenima dlaka treba da stvara okovratnik koji je, naročito kod mužjaka, takav da uokviruje glavu. Na spoljnoj strani ušiju, na glavi i prednjim delovima nogu, dlaka je kratka i ravna. Dlaka kod kuje je često kraća i mekšeg kvaliteta nego kod mužjaka. Na zadnjoj strani bedara dlaka formira tzv. "suknjicu". Rep treba da bude obilno pokriven dlakom. Dlaka kod ženki je često kraća i mekanija nego kod mužjaka. Pravilna tekstura dlake uvek treba da ima poseban svetlucavi sjaj. BOJA: Potpuno bela, krem ili bela sa biskvitnim mrljama (osnovna boja je bela s biskvitnim mrljama). Nikad ne sme odavati utisak prelaza u smeđu boju ili izbledele smeđe boje.

VELIčINA:

Visina u grebenu:

Idealna visina:

muški 57 cm uz toleranciju +/- 3 cm i ženke 53 cm uz toleranciju +/- 3 cm.

Greške:

Svako odstupanje od standarda je greška i mora biti vrednovano na odgovarajući način, prema prednostima psa, opštem utisku i konstituciji. Odstupanja koja su netipična za rasu i sve abnormalnosti su diskvalifikujuće.
Vidljive greške u strukturi.
Mužjaci koji ne izgledaju muževno, ženke koje ne izgledaju ženstveno.
Kleštasto zubalo.
Žute oči.
Mekane uši.
Bačvast izgled grudnog koša.
Dvostruko savijen rep.
Kratke noge.
Izražene krive ili "kravlje" noge.
Talasasta, mekana, neštrčeća dlaka.
Držanje po strani, suzdržanost.

OZBILJNE GREŠKE:

Manjak pigmentacije oko očiju ili na delovima usana.

DISVALIFIKUJUćE GREŠKE:

Plave ili oči različite boje.

Predgriz ili podgriz.

Spuštene uši.

Boja različita od boje dozvoljene standardom.

Plašljivost ili agresivnost.

Napomena

Muzjaci moraju imati dva vidljiva, normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.

back to top